top of page

OVER DE AUTEUR

Janne Janssens (1997) studeerde Audiovisuele Kunsten Animatiefilm in Brussel. Haar keuze in studies ontsprong uit haar liefde voor verhalen vertellen. Na even in de filmwereld gewerkt te hebben, rolde ze de uitgeefsector in. 

Op haar veertiende nam ze voor het eerst een pen in de hand om haar eigen verbeelding tot leven te wekken op papier. Eerst in de vorm van fantasyverhalen, later ook in teksten die dichter bij haar leven stonden.

In december 2021 debuteerde ze met het non-fictie boek ‘Het begin van mijn leven was toen ik nog niet bestond’ bij uitgeverij EPO. Daarin tekende ze samen met Michèle Stappaerts het verhaal op van Fatima en Helen, twee meisjes die op hun zestiende vanuit Eritrea naar België vluchtten. Drie maanden later volgde 'Het kaartje van Guus' (Clavis), een prentenboek over autisme voor kinderen vanaf 6 jaar.​

Janne groeide op in een groen dorp in de provincie Antwerpen en woont daar nog steeds tussen haar stapels boeken, ook de plek waar ze het liefst schrijft. Ze houdt van herfstweer, warme koppen thee, chocolade en felgekleurde bloemen.

Profielfoto-1_edited.jpg

WERK

HET KAARTJE VAN GUUS

Het kaartje van Guus_cover_v1.jpg

Een leerrijk verhaal over autisme, diversiteit en vriendschap.
Voor kinderen vanaf 6 jaar.

Guus draagt een kaartje om zijn nek. Daarop staat ‘autisme’. Op school plagen zijn
klasgenootjes hem omdat hij anders is, en hij kan moeilijk met andere kinderen praten.
Maar dan ontmoet hij op de speelplaats Alisa, die hem haar eigen kaartje toont.

Ieder kind is uniek. In sommige gezinnen wordt iemand ziek. In andere families is ooit iets vervelends gebeurd. En soms is het huishouden zelf gewoon een beetje anders. Pleister maakt al die gevoelige onderwerpen bespreekbaar. Deze boeken bevatten een warm verhaal, een spelletje en een versje of liedje op kindermaat. Maar ook een informatieve bijlage voor volwassenen, met een aangrijpende getuigenis of een interview met een Pleister-expert. Op die manier nodigt Pleister uit tot praten met en begrip krijgen voor elkaar. Want hoe moeilijk sommige dingen ook zijn, een PLEISTER helpt altijd.

Met illustraties van Zoë Claessens, in samenwerking met Liga Autisme Vlaanderen.

F&H_cover_edited.jpg

HET BEGIN VAN MIJN LEVEN WAS TOEN IK NOG NIET BESTOND

Zestien zijn ze en allebei alleen op de vlucht. Langs de gevaarlijkste vluchtroutes. Een leven tussen de werelden. Met tussen vertrek en aankomst de zee die mensen verslindt. Niks is veilig. De avonden niet. De wegen en paden niet. De plaatsen niet. Ook niet die van aankomst. Fatima uit Afghanistan en Helen uit Eritrea. Maar ze zijn jong en ze hebben de behendigheid het toeval te helpen. Ze halen het. België wordt hun nieuwe bestemming. Ze willen hun verhaal vertellen. Dan hebben ze een stem en zijn ze iemand. Janne en Michèle, hun vriendinnen, willen de afstand helpen overbruggen tussen wat je als vluchteling wil vertellen en wat je kan vertellen wanneer de taal nog een spelbreker is. Zij schrijven alles op. Het mondt uit in een sprookjesachtig geheel dat tederheid en verdriet, bitterheid en warmte in zich verenigt. Het begin van mijn leven was toen ik nog niet bestond brengt verschillende werelden samen, veel verder dan alleen op papier. Fatima en Helen kregen elk een kindje terwijl ze aan dit boek werkten.

bottom of page