top of page

HET BEGIN VAN MIJN LEVEN WAS TOEN IK NOG NIET BESTOND

HET BOEK VAN FATIMA EN HELEN

F&H_cover_edited.jpg

6 december 2021

Zestien zijn ze en allebei alleen op de vlucht. Langs de gevaarlijkste vluchtroutes. Een leven tussen de werelden. Met tussen vertrek en aankomst de zee die mensen verslindt. Niks is veilig. De avonden niet. De wegen en paden niet. De plaatsen niet. Ook niet die van aankomst. Fatima uit Afghanistan en Helen uit Eritrea. Maar ze zijn jong en ze hebben de behendigheid het toeval te helpen. Ze halen het. België wordt hun nieuwe bestemming. Ze willen hun verhaal vertellen. Dan hebben ze een stem en zijn ze iemand. Janne en Michèle, hun vriendinnen, willen de afstand helpen overbruggen tussen wat je als vluchteling wil vertellen en wat je kan vertellen wanneer de taal nog een spelbreker is. Zij schrijven alles op. Het mondt uit in een sprookjesachtig geheel dat tederheid en verdriet, bitterheid en warmte in zich verenigt. Het begin van mijn leven was toen ik nog niet bestond brengt verschillende werelden samen, veel verder dan alleen op papier. Fatima en Helen kregen elk een kindje terwijl ze aan dit boek werkten.

RECENSIES

"Dit toegankelijke, warme, beklemmende relaas, neergepend in poëtische, korte zinnen, countert heel wat stereotiepen en laat zich lezen als een ode aan de veerkracht. Het verdient een ruim publiek én een plaats in de bovenbouw van het secundair onderwijs."

Marita de Sterck, auteur en antropoloog

"Op bijna poëtische wijze worden de verhalen van Helen en Fatima neergezet in een ontroerend boek. De verhalen tonen aan dat er zoveel meer is dan wat we dagelijks op onze schermen zijn; Dit zijn twee stemmen die bijna fluisterend hun geheimen prijsgeven en die uiteindelijk hun weg naar ons vinden."

De Standaard der Letteren

'Het begin van mijn leven was toen ik nog niet bestond. Het boek van Fatima en Helen is het afgrijselijk verhaal van vluchtelingen. Fatime vlucht uit Afghanistan, Helen uit Eritrea. Hun poëtische taal verscherpt hun angstaanjagend verdriet. Nu zijn ze in België. Ze moeten zich niet meer verontschuldigen omdat ze lucht inademen."

Patrick Van Gompel, Journalist

"Door de sobere en poëtische stijl schrijfstijl die Janne en Michèle hanteren, worden de moeilijke passages nooit overweldigend. Het boek draagt een boodschap uit van hoop zonder daarbij de verschrikkingen uit de weg te gaan."

Lieselotte, blogger Acta Fabula Est

"De realiteit van Fatima en Helen is hard en confronterend, op een poëtische en ontroerende wijze te boek gesteld door Janne en Michèle. Fatima en Helen getuigen van een grote veerkracht. Janne en Michèle van een groot inlevingsvermogen en een goede pen. Dit boek is een must read."

Lailah H., lezer

"Geen analyse, geen cijfers, geen statistieken, geen politieke achtergrond, geen vragen over het systeem dat al deze ellende veroorzaakt. Dat is ook niet nodig. Wie dit leest, merkt het wel tussen de lijnen. Zonder dat ze het waarschijnlijk beseffen, hebben deze vier vrouwen een belangrijke boodschap verkondigd en een bruut tegenargument ontkracht."

DeWereldMorgen

MEDIA

Nieuws en koppen

DE BAGAGE VAN EEN VLUCHTELING

De Standaard der Letteren

Het begin van mijn leven was toen ik nog niet bestond brengt ons dichter bij de wereld van vluchtelingen Fatima uit Afghanistan en Helen uit Eritrea, door taal niet als spelbreker te zien.

VRIENDINNEN SCHRIJVEN VERHAAL NEER VAN TWEE MINDERJARIGE VLUCHTELINGEN UIT AFGHANISTAN EN ERITREA

Gazet Van Antwerpen

Waarom laat je als 16-jarig meisje je land achter om alleen op de vlucht te slaan? Om dat te begrijpen moet je Het begin van mijn leven was toen ik nog niet bestond, het boek van Fatima en Helen lezen. Janne Janssens (24) uit Zoersel en Michèle Stappaerts (24) uit Vlimmeren tekenden de verhalen van twee generatiegenoten uit Afghanistan en Eritrea op, die allebei in 2016 als minderjarige vluchteling naar ons land kwamen en intussen in Turnhout wonen.

DOOR DE WOESTIJN EN OVER ZEE

KERK & leven

Helen en Fatima vluchtten uit Eritrea en Afghanistan. Ze waren allebei zestien jaar oud. Twee leeftijdsgenoten maakten nu een boek over hun leven tot ze aankwamen in België.

“SOLDAAT WORDEN... DAT WILDE IK NIET”: KEMPENSE DAMES SCHRIJVEN VERHAAL NEER VAN VLUCHTELINGEN FATIMA EN HELEN

Het Laatste Nieuws

Amper zestien jaar oud waren ze toen ze op de vlucht sloegen. Allebei staken ze in een rubberen bootje de Middellandse Zee over. Fatima Bahadari (22) vluchtte uit Afghanistan, Helen Mehari (23) uit Eritrea. Momenteel wonen ze beiden met hun gezinnetje in Turnhout. Hun zoektocht naar een beter leven hebben Janne Janssens (24) uit Zoersel en Michèle Stappaerts (24) uit Vlimmeren opgetekend in het aangrijpende boek ‘Het begin van mijn leven was toen ik nog niet bestond. Het boek van Fatima en Helen’.

TWEE MEISJES OP DE VLUCHT, VINDEN EEN NIEUWE THUIS, VERTELLEN HUN VERHAAL...

DeWereldMorgen

De Eritrese Helen en de Afghaanse Fatima zijn zestien wanneer ze de onzekere stap zetten en hun geboorteland achter  zich laten. Na een lange, levensgevaarlijke vlucht komen ze aan in België. Ze leren elkaar hier kennen en samen delen ze hun ervaringen in 'Het begin van mijn leven was toen ik nog niet bestond'.

bottom of page